• Diari Bisnes Mom,  Facebook Marketing,  Online Bisnes Tools,  Online Marketing

    Mudahnya Posting Iklan Ke Group Facebook Dengan Software Viral 2.0

    Bismillah Sejak beberapa minggu yang lepas, azam tahun baru 2019 antaranya ialah melepaskan barang-barang di rumah yang tidak digunakan lagi. Bila saya cek semula banyaknya barang di rumah kami yang kami tidak gunakan. Jadi saya fikir untuk apa ya saya simpan semua barang ini?   Jadi, saya snap gambar barang-barang di rumah termasuklah baju anak-anak yang mereka sudah tidak muat lagi ke group-group whatsapp. Alhamdulillah ada sambutan yang membelinya. Jual dengan harga murah sahaja cukuplah kembali untuk balik modal atau buat makan kami sekeluarga. Syukur   Dan kemudian, saya lihat baju-baju saya sendiri. Sebenarnya banyak jubah, blouse yang saya sudah tidak pakai or jarang sangat pakai. Ada yang sekali sahaja…

  • Facebook Marketing,  Online Marketing

    Senangnya Jual Secara Online 300 saat Berjaya Post Iklan ke 100 Group

    Sebentar tadi di group support jualan Software Viral 2.0 kami terima testimoni dari salah seorang pengguna Software Viral 2.0 ni juga. Seperti saya yang sentiasa gunakan fungsi auto post tetapi dia ni memang hebat. Dapat guna sehingga 100 group sekaligus. Saya ni bukan apa. Berhati-hati cuma memang betullah jika kita ni nak marketkan produk harus sentiasa masuk group-group Facebook percuma untuk dapatkan pelanggan baru atau sedia ada. Orang yang sentiasa update iklan akan sentiasa dilihat oleh pelbagai manusia. Dan jika 100 group beliau iklankan berjaya dilihat oleh 100 orang contohnya, maka 100 x 100 group = 10, 000 prospek tau secara percuma sahaja!   Aduhai rugilah kalian belum memiliki software…

  • Online Marketing,  Shopee Marketing

    Shopee Kenakan Cas 1% Bagi Setiap Order Anda Terima Mulai 14 Januari 2019

    Bila notis dari Shopee dikeluarkan kepada semua peniaga Shopee. Pelbagai spekulasi mula dikeluarkan. Shopee dah femeskan? Dah setaraf dengan Lazada, takkan masih mahu duduk di takuk lama?   Setelah satu per satu syarat diketatkan kini Shopee mengenakan cas sebanyak 1% kepada seluruh peniaga di Shopee mall. Suka atau tidak anda wajib menerimanya. Ini bukan pilihan. Ini ialah keputusan.   Jika dulu, kuota free shipping pelanggan Shopee sebanyak 7 kuota sebulan. Sekarang, hanya 3 – 4 kuota sahaja diberikan. Malah harus diapply lagi, kalau anda terlupa nak apply voucher free shipping Shopee maka anda wajib membayar kos pos pembelian anda.   Baik. Jadi bagaimana cas 1% ini dikenakan? Bagaimana cara kira…

  • Online Marketing

    Karenah Berniaga di Lazada

    Saya sebenarnya mula berniaga di platform Lazada sejak tahun 2016. Masa itu, sebulan ada la satu ke dua order. HAHA. Dahsyat la jugak sebulan ciput je sale. Tapi okaylah ada pengalaman sikit.   Banyak pengalaman tak jugak, boleh dikatakan setiap masa nak on call dengan customer servise. Isu shipping lah, isu order kena cancelled tapi barang dah pos. Belum masuk lagi penalty bagai. Allah memang ujian.   Namun begitu, saya tetap mahu mencuba jadi bismillah dengan izin Allah saya kembali ke Lazada dan mula masukkan banyak produk. Allahu dengan izinnya, memang ada permintaan malangnya saya terpaksa cancel 5 order oleh kerana 4 order awal yang pending status SHIPPED selama lebih…

  • Online Marketing,  Shopee Marketing,  Shopee.My

    Cara Betul Poskan Parcel Anda Jika Anda Join Shopee Free Shipping Program

    Assalamualaikum Dah lama saya tidak berkesempatan untuk menulis entri mengenai Shopee.MY Pelbagai usaha dilakukan akhirnya berjaya mendapat gelaran Preferred Seller walaupun hanya 2 hari sahaja (sabar ajelah). Setelah dikenal pasti rupanya kerana saya telah setkan kedai saya kepada pre order selama 7 hari semasa cuti raya korban tempoh hari. Antara syarat Preferred Seller Shopee ialah: 80% dari kedai anda wajib ialah produk READY STOK. Maka walaupun niat saya bercuti maka saya setkan 100% PRE ORDER itulah natijahnya buat sesuatu tak tanya dulu. Kalau anda bukan berstatus Preferred Seller tiada masalah nak setkan semua PRE ORDER namun jika anda berniat dan mahu jadi Preferred Seller Shopee maka usahlah buat begitu lagi…

  • Online Marketing,  Shopee Marketing,  Shopee.My

    Mudahnya Bisnes Kat Shopee Anda Sudah Ke?

    Assamualaikum, Shopee semakin famous dek iklan di television dan program Free Shipping sememangnya menarik perhatian ramai. Ada terlalu banyak kempen jualan yang Shopee adakan sehingga saya tak sempat nak kejar. Saya bukanlah SHOPEEHOALICS, jadi banyak kempen tuk membeli saya agak ketinggalan.   Yang saya fokus di Shopee ialah menjual. Memandangkan, saya merupakan full time bisnes lebih baik jika saya kurangkan belanja dan kumpul modal berniaga di Shopee. Anda juga tahu bila berniaga di Shopee duit bukan direct ke akaun kita, ia mengambil masa untuk kita dapat pulangan modal kembali. Jadi silalah berjimat cermat.   Senang ke bisnes kat Shopee?   Bergantung pada takrifan kalian, nak seribu daya, tak nak seribu…

  • Online Marketing,  Tips Bisnes Online

    Teknik Terkini Buyer Tipu Duit Kata Dah Masuk Rupanya Takde Pun

    Dari dulu sampai sekarang, pelbagai teknik scammer ni kan? Tidak kiralah peniaga atau pembeli sekalipun, kalau dah jadi scammer kedua-duanya boleh jadi penipu. Tipu duit ni bukan kes kecil, ianya melibatkan pihak kedua. Boleh jadi gangguan pada mangsa dan akhirnya ramai kecewa dengan shopping online dek gara-gara scammer ni.   But alhamdulillah, dah nak 9 tahun saya berniaga Allah banyak permudahkan jalan. Rule paling penting kita kena jaga ialah, hati kita, niat kita. Dan ya, kalau anda rasa was-was, maka selidiklah baik-baik. Dan jika semua pemerhatian dah dibuat dan masih ditipu mungkin ada pengajaran yang Allah nak beri kepada kita.   Sebagai online seller, tidak kiralah anda dah lama atau…

  • Online Marketing,  Shopee Marketing,  Shopee.My

    Best Ke Shopee? Baca Kelebihan di Shopee Sebagai Seller Dan Buyer

    Awal berniaga di Shopee, upload produk, boost setiap 4 jam. Sejujurnya, saya suka berniaga di Shopee.¬†Alhamdulillah, walaupun belum lagi berpuluh ribu sales di Shopee tetapi bersyukur sangat kerana dapat income. Tak semestinya masuk Shopee terus demand nak sale ribu riban macam otai-otai di Shopee. Bagi saya, kalau selama ni susah nak buat sale secara manual marketing, bila dapat sale ratusan ke ribuan ni kan. Masya Allah. Eh, syukurlah! Tidak ada perkara mudah dalam berniaga. Bisnes = iklankan produk anda. Shopee dah sediakan tempat, anda usahakan lah untuk pamerkan iklan anda sebanyak mungkin! Keistimewaan Berniaga di Shopee 1. Penjimatan postage. Shopee ada menyediakan perkhidmatan Free Shipping under akaun Shopee sendiri guna…

  • Blogging,  Ebook,  Online Marketing

    Mudahnya Buat Blog Sendiri From Zero to Hero Dengan Ebook Belajar Asas Blog

    Buat blog sendiri sebenarnya senang sahaja, tetapi ramai takut buat silap. Bukan apa, lepas daftar dekat blogger.com lepas tu senyap. Nak buat apa? Nak setting apa? Apa perlu diletakkan dekat blog?   Jadi, banyak sebenarnya yang kita harus buat untuk cipta satu kedai blog, tidak kiralah untuk kedai atau branding blog. Nak buat kedua-dua sekali pun boleh. Blog untuk produk jualan dan branding diri.   Di sinilah peranan Ebook kami, Belajar Asas Blog. Anda belajar bagaimana membina blog anda sendiri langkah demi langkah.   Ebook Belajar Asas Blog Bab 1: Analisa Penentuan Tajuk Blog (Berdasarkan pengalaman dan kepakaran) Bab 2: Pendapatan Pasif/ Aktif Melalui Blog & Ebook Bab 3: Langkah…

  • software auto post facebook
    Facebook Marketing,  Online Bisnes Tools,  Online Marketing

    Cara Postkan Iklan ke Group Fb Secara Targeted dan Elak Spamming

    Antara salah satu cara terbaik untuk kita postkan iklan ke group Facebook ialah dengan mengkategorikan group ini kepada beberapa kumpulan. Tidak semua group anda boleh gunakan untuk beriklan semata-mata. Kang tidak pasal anda dibanned atau direport oleh admin atau ahli group tersebut. Bagi saya, saya kategorikan kepada beberapa kumpulan, saya gunakan 2 cara: Mengikut kelas – bisnes/ dropship/ penduduk sebagai contoh By part – saya lakukan sebagai langkah berjaga-jaga supaya iklan saya tidak disekat dan dikenali sebagai spam oleh Facebook Bagaimana nak kategorikan group Facebook? Saya gunakan Software Viral 2.0, software ini saya gunakan untuk mengiklankan produk atau hanya sekadar untuk share atau post santai. Yang penting, setiap yang anda…