Blogging,  Ebook,  Online Marketing

Mudahnya Buat Blog Sendiri From Zero to Hero Dengan Ebook Belajar Asas Blog

panduan langkah demi langkah buat blog

Buat blog sendiri sebenarnya senang sahaja, tetapi ramai takut buat silap. Bukan apa, lepas daftar dekat blogger.com lepas tu senyap. Nak buat apa? Nak setting apa? Apa perlu diletakkan dekat blog?

 

Jadi, banyak sebenarnya yang kita harus buat untuk cipta satu kedai blog, tidak kiralah untuk kedai atau branding blog. Nak buat kedua-dua sekali pun boleh. Blog untuk produk jualan dan branding diri.

 

Di sinilah peranan Ebook kami, Belajar Asas Blog. Anda belajar bagaimana membina blog anda sendiri langkah demi langkah.

 

Ebook Belajar Asas Blog

Bab 1: Analisa Penentuan Tajuk Blog
(Berdasarkan pengalaman dan kepakaran)
Bab 2: Pendapatan Pasif/ Aktif Melalui Blog & Ebook
Bab 3: Langkah Demi Langkah Blog
Bab 4: Rancang Penulisan
Bab 5: Menyusun Bab
Bab 6: Tips Penulisan
Bab 7: Tulisan Berpengaruh
Bab 8: Motivasi Menulis
Bab 9: Panduan Temuramah
Bab 10: Asas Suntingan
Bab 11: Mengurus Ebook/ Manuskrip Pertama

EBOOK INI MERUPAKAN BONUS DAN EBOOK RUJUKAN UTAMA DALAM KELAS ONLINE BLOG ABDR BERHARGA RM200- RM250.

Tips Asas Blog

Bagaimana meninggalkan nama kita pada jejak google dan memudahkan carian pelanggan.

1. Nama kita sebagai penjenamaan
2. Email juga penjenamaan
3. Blog

Tiga perkara di atas sangat penting membina tapak kita dalam carian google sekarang letak nama masing-masing, sudah timbul atau belum

 

Jangan letak nama pelik-pelik, nama kitalah yang perlu kita jenamakan dan pasak dalam carian google.
Perkara pertama sebelum create blog, daftar dahulu email berdasarkan nama sendiri mengikut ic.

SUMBER : EBOOK BELAJAR ASAS BLOG

 

Senarai Semak Analisa Sebelum Mula Bina Blog.

1. Nama mengikut ic

Tujuan penjenamaan diri di blog, fb, bisnes dan urusan profesional

2. Pendidikan

Asas penting untuk tahu kemahiran dan juga latar belakang awal membantu dalam sokngan penjenamana diri dan memperkenalkan diri kepada pembaca, bakal pelanggan.

3. Pengalaman kerja

Juga penting untuk memudahkan penulisan dalam Catatan Pengalaman. Pengalaman ini sangat penting, dan membantu idea penulisan. Ia boleh jadi pengalaman yang mahal untuk dikongsi. Ia juga seperti resume diri dalam blog.

4. Pengalaman bisnes

Juga penting, membantu memberi keyakinan kepda pembaca/pelanggan. Ini juga penting dan penentuan label blog.

5. Minat, kemahiran, kepakaran.

Kadangkala selain tiga perkara yang ini juga, setiap individu ada bakat atau kemahiran yang lain. Ini boleh dikembangkan lagi dalam bisnes atau aktiviti yang lain. Sangat penting perkara no.5 dan ia boleh juga menentukan tajuk blog.

6. Buku, jenis bahan bacaan yang suka dibaca.

Ini juga membantu untuk penentuan tajuk blog. Selain itu ia membantu penentuan label dan buku rujukan/ bahan penllisan. Jadi penulisa tidak akan putus idea.

7. Nyatakan url blog sedia ada dan fan page.Sangat penting, kadangkala ada pelajar yang sudah ada blog, jadi kita boleh tengok sebelum dan selepas masuk kelas.

 

Hasil dari blog pelajar ABDR

1. Menghasilkan lebih 10 manuskrip yang diterbitkan buku dan ebook menggunakan teknik kumpul idea dalam blog, boleh lihat senarai di sini

2.Blog tersiar akhbar  di Utusan Malaysia, Ruangan Mega

Blog di Harian Metro

3. Berkongsi teknik blog, penulisan bersama dalam kelas online Asas blog dan penulisan.


Tahukah anda?

Dari sumber: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=380420422447231&id=314359905719950&__tn__=K-R

Berapa kos asas nak mula bina blog & web?

Sebelum tu jom kita lihat beberapa komponen yang penting untuk mula membina web dan blog.

– domain
– hosting
– theme
– content – grafik,artikel, copywriting

Senarai harga:

Domain – dari RM 40 hingga puluhan ribu ringgit ke atas berdasarkan nama domain itu sendiri.

Beberapa tahun yang lepas ketika cuba cari domain untuk client, domain yang client nak sahaja harganya sudah menjangkau RM 22000.

Tapi kalau domain biasa dan domain extension biasa ada yang anda boleh dapatkan pada harga dari RM 4 untuk tahun pertama di beberapa provider tertentu.

Ada juga domain yang percuma yang boleh didapati dari beberapa penyedia atas talian. Untuk testing dan belajar buat web dan blog mungkin okay, tapi nak guna untuk web dan blog permanent, dicadangkan gunalah domain berbayar
.
.
Hosting

Bermula dari RM 60 setahun ke atas berdasarkan pakej dan penyedia hosting yang ada.

Sebaiknya sebelum guna, boleh lihat review dan tanya dahulu pada mereka yang pernah guna pakej hosting tersebut.

Boleh mulakan dahulu dengan pakej minima dan upgrade apabila perlu.

Ada juga yang menawarkan pakej hosting lifetime (selagi syarikat dan pakej masih wujud, bukan seumur hidup anda). Pakej begini lebih menjimatkan tetapi tiada apa yang kekal kan 

Ada juga pihak hosting provider yang menawarkan domain percuma selagi anda melanggan pakej hosting mereka.

Jadi pilihlah pakej hosting yang sesuai berdasarkan spesikasi, keperluan dan tawaran tambahan yang diberikan dan paling penting support dari provider dan bukan sekadar harga semata-mata. Silap pilih hosting, web dan blog jadi perlahan, support pun hampesh…adoi
.
.
Theme

Rata-rata banyak theme boleh didapati dari envanto market pada harga sekitar RM 200 ke atas.

Bagus untuk guna theme berbayar sebab ada support, banyak fungsi, ada updates dan paling best ada tutorial step by step.

Kalau guna theme percuma biasanya fungsi limited sikit, support lewat sikit atau banyak dan biasanya tiada tutorial, kena banyak try, error and improvise sendiri.

Theme yang anda pilih tu, tak semua compatible dengan fungsi web anda, macam e-commerce. So make sure anda nak buat web macam mana dulu sebelum pilih theme.

Oh ya, theme juga memainkan peranan dalam kelajuan loading web anda.

Kat mana nak cari theme free? Abang dan kakak boleh sahaja tanya pak cik google.

Biasanya web macam colorlib, wp beginner, rajin buat blog post tentang theme free yang bagus. Theme freemium.

Kalau tanya saya, antara theme universal yang saya suka guna adalah virtue, wp fruitful dan astra.

Kalau berkenan tengok sesesbuah web atau blog, boleh cuba check theme apa yang mereka guna di: wpthemedetector.com

Content

Grafik – kalau upah orang boleh bermula dari RM 75 ke atas untuk setiap grafik berdasarkan jenis grafik. Kalau upah syarikat pro lagi tinggilah kos nya.

Artikel – kalau upah orang biasanya, sekitar RM 0.10 setiap perkataan (minimum 300 patah perkataan) nak lagi murah upah di fiverr, tapi semua dalam bahasa inggeris.

Boleh juga cari ebook atau artikel plr dan kemudian olah semula dalam gaya penulisan anda. Biasanya lebih murah. Cuma mungkin susah nak cari niche yang anda nak dan kebanyakan artikel diulang pakai oleh banyak blog yang lain.

Copyriting salesletter bermula dari sekitar RM 600 ke atas (mungkin ada yang lagi murah)

Nak kurangkan kos, buat sendiri semua benda ni.

So kos nak mula yang paling minimum adalah sekitar RM 60 dengan syarat big chunk anda buat sendiri dan utilize free theme dan free plugin dahulu.

Jangan abang dan kakak nak minta orang buat blog atau web dengan kos RM 60 pula. Salah tu, kena kira kos upah, manhours dan pelbagai perkara lain lagi.

Harap post ini membantu abang dan kakak yang nak mula bina blog dan web sendiri.


Jika nak upah sahaja, bayangkan banyak kosnya kan?

 

Tetapi kita gunakan blogspot sebagai kedai tapak blog ianya percuma sahaja. Anda boleh fikirkan kemudian untuk domain atau hosting. Yang penting anda kukuhkan tapak kedai anda di google dengan apa yang anda ada!

 

Jika anda serius nak buat income dan bina tapak anda di google.

 

Dapatkan Ebook Panduan Asas Blog Hari ini!

 

Lagi lama anda tunggu, sampai bulan depan belum tentu anda mula melangkah. Pelaburan di google tidak selaju di Facebook atau Instagram tetapi ini merupakan pelaburan jangka masa panjang yang sangat berbaloi. Anda tidak percaya? Biar pelanggan google kita, bukan kita google pelanggan 🙂

 

Testimoni Pelanggan Google Produk, Jumpa Tuan Punya Blog daaaa

belajar buat blog

belajar buat blog

belajar buat blog

belajar buat blog

belajar buat blog

belajar buat blog

belajar buat blog

belajar buat blog

belajar buat blog

Harga Buku Belajar Asas Blog = RM 50

Whatsapp 0189100852 untuk memiliki ebook ini atau emailkan kepada emmemarinaent@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *